• Home
  • Blogs
  • Ask the expert: Risico’s scherpt op het netvlies
Blogs

Risico’s scherp op het netvlies

Waarom is de basis op orde hebben uiterst belangrijk voor gedegen risicomanagement?

Hoe klein je project of hoe groot je programma ook is, het is van essentieel belang dat de organisatie haar risico’s scherp op het netvlies heeft staan. Ook als deze risico’s buiten het portfolio vallen, maar wel degelijk impact hebben op de operatie.

Om op mogelijke risico’s te anticiperen is het daarom belangrijk ze in een vroeg stadium te signaleren. Het hebben van de juiste stuurinformatie is hierin van belang voor het topmanagement. In de praktijk is deze informatie vaak maar beperkt inzichtelijk. Dan is er maar één mogelijke oplossing. De informatie inzichtelijk maken!

Take the risk or lose the chance

Een belangrijke eerste stap, om de koe bij de horens te vatten, is de correcte formulering van het risico. Dit gaat gepaard met het helder definiëren van de maatregelen en het vinden van de juiste eigenaren. Zonder uitvoerbare maatregelen kan er ook niet worden gestuurd. En zonder het stukje eigenaarschap weten we allemaal wat er zal gebeuren. Inderdaad, er wordt niets mee gedaan, tot het te laat is…

Ga dus aan de slag met de maatregelen. Het liefst mitigerende maatregelen om ervoor te zorgen dat de onzekerheid niet optreed. Maar wat nou als het losse flodders zijn? Losse flodders waar totaal niet op gestuurd kan worden? Koppel dan het risico aan een mijlpaal en laat het kritieke pad zien. Oftewel, maak de gevolgen voor de tijdspaden inzichtelijk en als het even kan zelfs visueel.

Aanscherping

Risk management cyclus intermedius

Zodra het kritieke pad bekend is, volgt er een aanscherping. Risicomanagement gaat namelijk hand in hand met planning & progress control. Als het fundament eenmaal is gelegd waarbij de risico’s, de eigenaren en de maatregelen haarscherp zijn gedefinieerd, leidt dit uiteindelijk tot een kwaliteitsimpuls van de organisatie. Tenminste, alleen als er actief op gestuurd wordt. Daarom is het van wezenlijk belang om een risicomanagement proces in te richten voor het stuk borging binnen de organisatie. Door het continue proces toe te passen van identificatie, beoordeling, beheersing en monitoring wordt er grip en voorspelbaarheid verkregen. Grip dat uiteindelijk bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen omdat de juiste stuurinformatie inzichtelijk is gemaakt.

Weg risico’s?

En de stap daarna? Nee, dat is niet dat alle risico’s zijn weggenomen, want nieuwe risico’s zullen altijd blijven optreden. De stap daarna is onze risico’s benaderen als kansen. Maar tot die tijd is er in de wondere wereld van risicomanagement genoeg werk aan de winkel!

Sean Nijlunsing

Consultant
sean.nijlunsing@intermedius.nl