• Home
 • Blogs
 • Ask the expert: Samenwerken in een ecosysteem aan vraagstukken over digitalisering
Blogs

Samenwerken in een ecosysteem aan vraagstukken over digitalisering

In deze #Ask the Expert gaan we in gesprek met Bob van den Engel over samenwerking bij digitaliseringsvraagstukken.

Bob van den Engel is een consultant portfoliomanagement die veel ervaring heeft opgedaan met digitaliseringsvraagstukken. Zo heeft hij bij VNG gewerkt aan het vormgeven van de samenwerking rondom Common Ground. Dit is een baanbrekende visie waarmee gemeenten collectief de informatievoorziening eenvoudiger, flexibeler en slimmer maken. We leggen aan Bob de volgende stelling voor:

We werken samen in een ecosysteem aan digitaliseringsvraagstukken, maar hebben vaak geen inzicht of we onze doelen wel behalen.

Bob: “Juist in de software ontwikkeling zie je dat er hele goede vormen van samenwerking zijn ontstaan. Denk bijv. aan Open Source. Hierbij is onder bepaalde spelregels afgesproken dat broncode openbaar gemaakt wordt. Zo kan iedereen het lezen, eraan bijdragen en het gebruiken. Er ontstaan dan hechte communities waarbij iedereen belang heeft bij de continue verbetering van deze initiatieven.”

Maar zoals je al aangaf is bij veel van zulke digitaliseringsvraagstukken het behouden van inzicht een issue.

Op welke manier breng je de basis van een digitaliseringsvraagstuk op orde?

“Iets dat ook vaak speelt is dat er vernieuwing verwacht wordt terwijl we zien dat de basis van de IT nog op orde moet komen. Hier komen onderwerpen aan bod zoals:

 • Waar staat de data?
 • Hoe communiceren we tussen systemen?
 • Hoe zorgen we dat privacy en veiligheid gewaarborgd zijn?
 • Hoe houden we kosten laag?
 • Wie draagt verantwoordelijkheid voor de systemen?

Wees je bewust dat deze issues binnen een samenwerking liggen.”

Hoe weet je wat zo’n samenwerking oplevert?

“Het is zeker mogelijk om inzicht te krijgen in de te behalen doelen van allianties, communities of ecosystemen. Een aantal belangrijke facetten zijn:

 • Gezamenlijke doelen stellen.
 • Een set aan principes of spelregels waar participanten in een ecosysteem of community zich aan houden.
 • Een levendige community die zich inzet om de doelen te behalen.
 • Samenwerking op verschillende niveaus; van developers tot aan bestuurders. Op elk niveau moeten gezamenlijke doelen, principes en een community of alliantie gevormd worden.

Het inrichten van portfoliosturing kan hierbij helpen. Met als doel om een gezamenlijk portfolio in te richten van de initiatieven die jullie binnen het ecosysteem willen bereiken.”

Dat klinkt erg complex, schrikt dat mensen niet af?

“Desondanks de complexiteit geloof ik in samenwerkingen binnen ecosystemen. Vaak heb je zelf niet alle kennis/data aanwezig om het probleem op te pakken. Grote kans dat de kennis elders wel aanwezig is. Dan ga je dus samenwerken om zo verder te komen. Openheid tussen alle betrokken partijen is dan wel ontzettend belangrijk om de samenwerking te laten slagen.

Verder moeten alle betrokkenen accepteren dat er risico’s zijn en dat je die samen aangaat.

Tot slot is het belangrijk om klein te beginnen. Veel organisatie starten enorme IT trajecten op om iets te veranderen. Uiteindelijk lopen de trajecten buiten scope, tijd en financiering. En het ooit beoogde effect wordt niet gehaald.

Steeds meer wordt er nu agile gewerkt waarbij juist klein begonnen wordt en snel een minimale versie van een product wordt gebouwd. Deze worden vervolgens iteratief verbeterd of als het niet succesvol is gestopt (dit laatste blijft natuurlijk altijd moeilijk).”

Bob van den Engel

Senior Consultant
bob.vandenengel@intermedius.nl