100% Wendbaar!? door Arend Lock

Na vorig jaar een online editie zijn de Portfoliomangement Awards weer terug van weggeweest, met als passend thema 100% wendbaar!?

Bij de vorige Portfoliomanagement Awards, in de zomer van 2020 zou ik als kandidaat op het podium staan, dat feest ging dat jaar helaas niet door, net als alle evenementen in die periode. Nu, twee jaar later, mag ik als consultant portfoliomanagement bij Intermedius de kandidaten ontvangen en wegwijs maken. Het weer is perfect, de locatie in Maarssen schitterend en de sfeer uitmuntend. Ik ben enthousiast en tegelijk licht gespannen om alle collega portfoliomanagers te mogen ontvangen. Het voelt een beetje als Sjakie die plots een rondleiding mag geven door de chocoladefabriek.

Traktatie van zeven pitches

We worden getrakteerd op 7 pitches van gerenommeerde bedrijven; van de VU Amsterdam en RH Marine tot grote spelers in de energie markt als Essent en EDSN. Ook oer-Hollandse bedrijven als de ANWB en Friesland Campina delen hun verhaal. De portfoliomanagers hebben in acht minuten hun kennis en ervaring gedeeld over hoe portfoliomanagement bijdraagt aan een wendbare organisatie.

Hoe faciliteert portfoliomanagement wendbaarheid?

Sanquin was ook één van de kandidaten en vertelde hoe zij zich de afgelopen jaren volledig hebben gericht op het faciliteren van haar donoren om zo antwoord te bieden op het teruglopende aantal donoren. De ANWB nam ons mee in hoe de organisatie zich blijft ontwikkelen, van meldingen ontvangen via de bekende gele palen langs de weg tot een toekomst waar storingen op afstand digitaal worden opgelost. EDSN gaf een inkijk in de samenwerking met 7 partijen om de energie transitie verder te helpen. Friesland Campina vertelde over hoe zij plots voor grote veranderingen kwamen te staan op de internationale markt. Ze waren snel in staat om de noodzakelijke veranderingen door te voeren door een herprioritering. Dit betekende wel dat een groot aantal lopende projecten stop gezet moesten worden. Deze vorm van wendbaarheid heeft hun uiteindelijk ook de hoofdprijs opgeleverd.

Persoonlijke wendbaarheid met Joyce

Wat voor velen het meeste indruk maakte was het persoonlijke verhaal van Joyce de Ruiter. Zij kreeg als 17 jarige zorgeloze tiener te horen dat zij het Ushersyndroom had en op haar 40ste volledig doof en blind zou zijn. “Jij zal niet van waarde zijn voor deze maatschappij” werd haar verteld. Hoe blijf je dan nog 100% wendbaar en wat is dan waarde toevoegen aan het leven? De zaal leefde ademloos mee met de voelbare levensenergie die zij vanaf het podium uitstraalde en her en der werd een traantje weggepinkt.

Joyce bracht alles in perspectief, portfoliomanagement draait om prioriteiten stellen en keuzes maken om waarde toe te voegen. Haar mantra is: “Je kan geen slachtoffer zijn van een verandering, alleen van jouw houding daarin”. Alleen door de anticiperen en de verandering een stap voor te blijven houd je de regie.

Het was een zeer geslaagde dag! Op de website portfoliomanagementawards.nl kan je de foto’s van de dag bekijken of je al aanmelden voor volgend jaar. Ik zie je graag dan!