• Home
  • Blogs
  • Ask the expert: slimmer (digitaal) samenwerken
Ask the expert

Slimmer (digitaal) samenwerken

Hoe zorg je voor verbinding nu we weer aan het thuiswerken zijn?

“Hoe zorg ik voor verbinding in mijn team nu we weer grotendeels thuiswerken?”

Een zeer actuele vraag waar velen mee worstelen. Ik deel graag mijn tips vanuit mijn achtergrond als organisatiesocioloog en rol als programma-adviseur Goedopweg.

Ook ik was net weer gewend aan de file, discutabele koffie en random ontmoetingen op kantoor. Het is even schakelen nu we weer volledig vanuit huis werken. Gelukkig is dit niet mijn eerste thuiswerkrodeo. Mijn collega’s en ik zijn inmiddels geoliede machines wanneer het gaat over digitaal werken en vergaderen Dit neemt niet weg dat ik er tegenop zie. Het kunstje thuiswerken kennen en kunnen we. Toch voelt thuiswerken deel II als een flinke omschakeling. Waarom is dat? En hoe zorg ik dat de verbinding binnen het team goed en constructief blijft?

Waarom thuiswerken weer even omschakelen is.

Binnen de sociale wetenschappen zien we ‘institutie’ als een vast, collectief bepaald patroon van gedragsvormen; procedure volgens welke men bepaalde dingen in een samenleving of groep doet omdat het zo ‘hoort’. Wanneer je door een sociologische bril kijkt kun je stellen dat het kantoor een betekenis gevend instituut is (Actor Network Theory, Bruno Latour). Het kantoor is onderdeel van een netwerk van andere instituten (zoals ‘thuis’) en actoren (zoals jijzelf, collega’s, vrienden, familie maar ook technologie).

Pre-corona was kantoor dé plek waar werd gewerkt, van ’s ochtends tot einde dag. Vervolgens ging je naar huis: de plek waar je privé leven afspeelt en waar je normaal gesproken niet meer met werk bezig was. Op het moment dat de betekenis van kantoor verschuift, bijvoorbeeld omdat het ‘kantoor’ is verplaatst naar jouw keukentafel, kan dat zorgen voor frictie in het netwerk omdat andere aspecten binnen het netwerk hier op steunen of aan verbonden zijn. De dynamiek thuis kan veranderen, wellicht omdat je partner ook thuis moet werken of de kinderen hebben thuis onderwijs. De betekenis die je vroeger toekende aan het fysieke kantoor (plek om te ontmoeten, reflecteren, koffiepraat) kun je niet verlangen van je thuiswerkkantoor. Tegelijkertijd verandert ook de betekenis van het instituut ‘thuis’. Dit zorgt in eerste instantie tot frictie en ongemakkelijkheden in het netwerk van instituten en actoren. Dat is tot het stof gedaald is en we nieuwe routines hebben ontwikkeld en betekenissen hebben bijgeschaafd.

Tips om verbinding te houden en slimmer samen te werken

Voor mij is het kantoor in de laatste 18 maanden al meerdere keren van betekenis veranderd, waardoor mijn netwerk van betekenis gevende actoren en instituten zichzelf continue aan het aanpassen is. Wat ik heb geleerd uit de eerste lockdowns is dat het goed is om een extra oogje in het zeil te houden. Check in met collega’s hoe het gaat, stimuleer en versterk de onderlinge verbinding in het team of organisatie. Hierbij mijn tips om verbonden en met plezier de tweede lockdownrodeo door te komen en slimmer samen te werken:

Rebanna Latuheru

Consultant
rebanna.latuheru@intermedius.nl