Arend Lock over zijn werk als consultant

Arend Lock over zijn werk als consultant

Waarom heb je voor Intermedius gekozen?

In 2018 ben ik gevraagd door mijn werkgever destijds om het portfoliomanagement binnen de organisatie op te zetten. Niet gehinderd door enige kennis van zaken of ervaring in portfoliomanagement ben ik de uitdaging aangegaan. Wat ik aan ervaring tekortkwam compenseerden ik aan enthousiasme en bevlogenheid voor de organisatie en haar maatschappelijke doelstelling. Met ruime ervaring als projectleider en in mindere maten als beleidsmedewerker binnen meerdere uitvoeringsorganisaties van het Ministerie van Justitie wist ik als geen ander wat de meerwaarde van goed portfoliomanagement kon betekenen. Ik was de derde persoon in 10 jaar tijd die zich waagde aan het opzetten van portfoliomanagement, het was dus duidelijk wat niet werkte.

Er zijn doorgaans weinig mensen binnen een organisatie met veel verstand van portfoliomanagement. Dat maakt het moeilijk om in je directe omgeving veel kennis op te doen over het vak. Daarnaast is het ook lastig om een objectief beeld te krijgen van je eigen functioneren. Portfoliomanagement is nooit af of perfect en er is altijd ruimte voor verbetering. Gedurende dat traject heb ik mij snel in de theorie verdiept en ben ik in gesprek gegaan met anderen die meer ervaring hadden en waar ik van kon leren. Zo kwam o.a. Intermedius op mijn pad.

Ik ben koffie gaan drinken met Otto ten Dam en heb hem verteld over hoe ik het heb aangepakt, de successen, maar vooral alle onderdelen waarin ik in mijn optiek nog tekort ben geschoten en wat we nog wilde bereiken. Otto was vanaf de start erg enthousiast en wilde mij graag aan zijn team toevoegen.

Al snel merkte ik dat ik het opzetten van portfoliomanagement erg leuk vond. In het eerste jaar worden de grootste stappen gezet, daarna volgt een periode van betrekkelijke rust en kleinere doorontwikkelingen. Het liefst wilde ik mij met die eerste fase bezig houden. Uiteindelijk heeft het 1,5 jaar na ons eerste gesprek en twee werkgevers verder geduurd voordat ik bij Intermedius ben gaan werken. Een vast contract bij de Rijksoverheid biedt een overmatige zekerheid die snel als gouden kooi kan werken. Dit is voor veel mensen, inclusief mijzelf, een drempel om dat vaste contract op te zeggen. Ook speelt de gedachte: ‘Ben ik daar wel goed genoeg voor?’ Altijd een rol vanuit de Nederlandse nuchterheid. Achteraf heb ik geen seconde spijt gehad van mijn keus om bij Intermedius te komen werken.

Wat maakt het leuk om op verschillende opdrachten te zitten?

Wanneer je in loondienst na een jaar zegt dat de uitdaging een beetje uit het werk is en je verder gaan solliciteren kijken werkgevers je teleurgesteld en verbaasd aan. Als consultant word je na een jaar bedankt voor je inzet en vindt men het vanzelfsprekend dat je verder gaat. Dat is voor mij de reden geweest om voor Intermedius te kiezen, kortdurend trajecten waarin ik organisaties help om portfoliomanagement verder te brengen en mijn werkzaamheden daarna overdragen. In die periode heb ik veel toegang tot collega portfoliomanagers en de ervaren partners om mij op belangrijke momenten verder te helpen.

Hoe ervaar je de coachende rol die hebt richting collega’s met minder werkervaring?

Op dit moment heb ik nog geen actieve coachende rol richting collega’s met minder ervaring. Het is wel mijn ambitie om dit in de toekomst te gaan doen. Ik vind portfoliomanagement een prachtig vak en draag mijn kennis graag over aan anderen.

Hoe ervaar je de sfeer bij Intermedius?

Als ambtenaar had ik altijd het beeld dat een commercieel bedrijf heel hard en zakelijk is naar zijn medewerkers en je er bij het minste of geringste zo ‘uit vliegt’. Niets bleek minder waar. Otto heeft gedurende 1,5 jaar contact met mij gehouden en altijd benoemd dat hij mij graag in dienst wil nemen. Juist die waardering is iets wat ik veel heb gemist bij mijn vorige werkgever. Het voelde voor mij als een verademing om in een team met gelijkgestemde collega’s te belanden. Iedereen wil iets van zijn carrière maken en is bereid daar voor te werken. Er wordt veel geïnvesteerd in de medewerkers, zowel in trainingen en thema avonden als in uitjes en weekendjes weg met Intermedius collega’s.

Wat maakt het werk als consultant portfoliomanagement zo leuk?

Voor een afgebakende periode andere organisaties helpen om portfoliomanagement verder te brengen is het mooiste wat er is. Er komt heel erg veel bij te kijk en je hebt letterlijk tientallen mensen over verschillende functies en managementlagen nodig om er een succes van te maken. Alle neuzen dezelfde kant op krijgen en snel concreet resultaat opleveren geeft mij veel energie. Als consultant hoef ik niet steeds mijn baan op te zeggen om een nieuwe uitdaging aan te gaan, maar is dat juist het hele concept. Zo groei je ook veel sneller als professional.

Communicatie
communicatie@intermedius.nl