Portfoliomanagement Awards 2021, in the Spotlight

Portfoliomanagement Awards 2021, in the Spotlight

De pitches waren stuk voor stuk inspirerend en verhelderend. Ze gaven handvaten aan iedereen die hun portfoliomanagement wil verbeteren.

De jury bestond uit:
Emil Verheijen, Program directie B2B Transformation – VodafoneZiggo
Benno Tieke, Director Portfolio Management – Philips Ventures
Raymond Alexander, Manager Ontwikkelen Gemeentelijke Basis – VNG

De kandidaten komen uit zeer verschillende sectoren, Hema is een retail bedrijf, Stedin Groep speelt een belangrijke rol in de energiesector en VGZ is als verzekeraar actief in de zorg. Ook vanuit de overheid waren er kandidaten met Gemeente ’s Hertogenbosch, IND en Logius. Het brengt een divers palet aan uitdagingen bij elkaar. Toch is er een rode draad te vinden. Terugkerende thema’s zijn: doe-mentaliteit, transparantie waarborgen en wendbaarheid vergroten. Zie hier meteen de ingrediënten om portfoliomanagement succesvol in de spotlights te zetten binnen jouw eigen organisatie. Overtuig het management met de belofte dat de wenbaarheid in jouw organisatie wordt vergroot .Dit doe je door op portfolio niveau transparant te maken welke resources schaars zijn en welke keuzes er gemaakt kunnen worden. Blijf daarnaast niet te lang in de theorie hangen, maar ga gewoon beginnen.

De beste quote van de dag ‘van beauty case naar business case’ kwam niet eens van een winnend team. Het illustreert dat het niveau hoog lag en dat het geen gemakkelijke opgave was voor de jury om drie winnaars te selecteren. Zoals de jury aangaf, er waren geen uitschieters naar beneden.

Jury lid Benno Tieke vroeg bij meerdere teams naar hun impact op strategisch niveau. Meerdere teams antwoordde hierop dat zij middels portfoliomanagement gefaciliteerd hebben het juiste gesprek te voeren met zowel de operatie en hun klanten, om te zorgen dat de directe de keuzes kan maken die de meeste waarde toevoegen.

Alle zes de pitches waren anders, elke team liet op hun eigen manier zien hoe portfoliomanagement in de spotlights wordt gezet. De jury wees Hema aan als winnaar. Gefeliciteerd Hema! De motivatie achter deze keuze was dat dit team in staat is geweest om portfoliomanagement als geheel proces in de spotlight te zetten, wat zorgde voor draagkracht binnen de organisatie en zo portfoliomanagement binnen Hema succesvol te laten zijn.

Hier houdt het avontuur niet op, de kandidaten kunnen namelijk nog een publiekprijs winnen. Dus oordeel zelf welke kandidaat volgens jou het beste in staat geweest portfoliomanagement in de spotlights te zetten binnen zijn of haar organisatie. Vanaf augustus kan je stemmen op www.portfoliomanagementawards.nl.

Dirk Schmidt
dirk.schmidt@intermedius.nl