Beter presteren als organisatie door bezig te zijn met de mensen

Beter presteren als organisatie door bezig te zijn met de mensen

“Ik wil meer in control zijn, heb je tips waar ik direct mee aan de slag kan?”

In je organisatie ben je in control door te kijken naar performance data en interne processen. Daarnaast is het belangrijk oog te hebben voor de mens. Hoe gelukkig zijn de mensen in jouw team? Volgens onderzoek heeft werkgeluk direct effect op de betrokkenheid, productiviteit van medewerkers en hoe ze samen werken. Gelukkige medewerkers zorgen voor een gezonde organisatie en dat zie je weer terug in de cijfers. Maar hoe doe je dat: meer oog hebben voor de mens? Ik geef je een aantal tips om direct mee aan de slag te gaan, zodat je meer grip hebt en de organisatie beter kan presteren.

Meet elke dag

Als je écht wil weten hoe het met je mensen gaat, heb je weinig aan het jaarlijkse MTO (medewerkers tevredenheidsonderzoek). Een aardige en nuttige meting, maar het gaat niet over hoe je medewerkers er bij zitten van dag tot dag. Neem de tijd om op frequente basis in te checken bij je mensen en begrijp wat ze bezighoudt, om zo verrassingen in de toekomst te voorkomen. Misschien doe je dit al in de vorm van (virtuele) koffiemomenten of 1 op 1 afspraken. Ga bij jezelf eens na hoe vaak je tijdens dit soort momenten empathisch luistert, luistert met als doel de ander te begrijpen. Luister, stel vragen om er achter te komen wat er écht speelt en probeer weg te blijven van oordelen en ervaar wat dit je brengt.

Kijk naar jezelf

Is de vertrouwensband met je mensen wel zo goed als je denkt? Vaak speelt er meer en dit is niet concreet en tastbaar. Hiervoor moet je af kunnen gaan op je eigen onderbuikgevoel en beoordeling van de situatie. Door je eigen patronen en gedachtes te onderzoeken zal je anders tegen dingen aan gaan kijken en zal je zien dat je relaties op de werkvloer verbeteren. Het vertrouwen neemt toe en je bent beter op de hoogte van de gezondheid van je organisatie. Een coach kan je hier goed bij helpen door je een spiegel voor te houden.

Raak geïnspireerd

Krijg je de smaak te pakken en wil je meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens op www.weekvanhetwerkgeluk.nl, bekijk een TED-talk (tip: “The puzzle of motivation” van Dan Pink) of luister tijdens je lunchpauze naar een podcast over geluk (tip: 100% Inspiratie podcast interview met Leo Bormans). Raak geïnspireerd en pas je nieuwe inzichten toe in je eigen (werk-)omgeving.

In control met je mensen

Zij zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat over performance; je medewerkers. Toch kan je met hen beter in control komen en het verschil maken. Ook in tijden van thuis werken zijn er kleine dingen die je direct kan doen om werkrelaties positief te beïnvloeden. Meet elke dag hoe het met je mensen gaat, ontwikkel jezelf en bouw aan vertrouwen. En tot slot; laat je inspireren. Ik hoor graag wat deze tips je hebben gebracht.

Emma Ligtenbelt
emma.ligtenbelt@intermedius.nl