5 tips om jezelf als professional ‘in de spotlights’ te zetten

5 tips om jezelf als professional ‘in de spotlights’ te zetten

Vandaag zouden de Portfoliomanagement Awards plaatsvinden. Meer dan tien portfoliomanagement professionals en teams die zichzelf in de spotlights zetten: Hoe zorgen zij ervoor dat ze gezien worden als sparringpartner voor het hoger management? Op deze inspirerende ervaringen moeten we helaas nog even wachten tot 2021. Je kan echter als professional jezelf al wel in de spotlights zetten. En daar hoef je echt niet letterlijk het podium voor te pakken. Maar met het grote aantal tijdelijk rollen, opdrachten, projecten en teamsamenstellingen is het wel belangrijk om jezelf te profileren. Zorg ervoor dat je als professional jezelf in de spotlights zet en gezien wordt door je collega’s, het management en andere vakspecialisten. Hoe pak je zoiets aan?

Personal signature

Wij hebben een aantal elementen geselecteerd om je te onderscheiden van anderen. Een personal brand, waarbij je positieve beelden en associaties en herkenbaarheid oproept bij anderen. Personal branding draait er niet om dat je alles mooier maakt dan het is, het gaat erom dat je als professional echt gedreven met je ontwikkeling bezig bent. Jouw personal signature vormt zich door de ambities die je hebt, hoe en wat je communiceert en vooral de manier waarop je jouw werk doet.

We onderscheiden de volgende 5 elementen waaruit een personal brand is opgebouwd:

  • Kennis/expertise
  • Authenticiteit
  • Consistentie
  • Een Pitch
  • Verschillende communicatie kanalen

 

Authenticiteit

Wees authentiek! Het is dan belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. De meneer in dit filmpje die een rap battle aangaat doet dit niet. Een ludieke actie, dat zeker. Maar het staat ver van hem af en heeft dus helaas niet het gewenste effect. Daartegenover willen wij Nederlanders nog wel eens te bescheiden zijn. Wees vooral ook niet te bescheiden. Bescheidenheid gaat ten koste van jouw authentieke zelf tonen. Zo kunnen mensen je juist herkennen en aan je verbinden.

Consistentie

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk consistent bent in alles wat je doet. Hoe je acteert in een overleg moet consistent zijn met hoe je met collega’s tijdens de lunch bent. Ook online voer je deze consistentie door. Op Facebook, LinkedIn, Twitter spreek je met dezelfde toon. Maak op je profielen gebruik van dezelfde profiel foto. Dit is de manier om ervoor te zorgen dat je jouw brand opbouwt. Wees consequent zodat je herkenbaarheid en vertrouwen creëert.

Communicatiekanalen

Denk ook goed na over de communicatiekanalen die je gebruikt. Op het werk en tijdens overleg heb je natuurlijk weinig te kiezen. Maar je hebt wel invloed op de manier waarop je praat, wat je draagt en op welke manier je communiceert. Dit zijn allemaal manier om jouw authenticiteit en consistentie te tonen. Daarnaast kiest er op je werk bewust voor om naar een congres of evenement te gaan over je vakgebied, of om de telefoon te pakken en die collega te bellen in plaats van mailen. En dan zijn er tegenwoordig natuurlijk talloze online communicatiekanalen. Hoe ziet bijvoorbeeld je LinkedIn profiel eruit? Wat zegt dit over jou als persoon?

VOORBEELD

Een voorbeeld van een herkenbaar merk is Robert ten Brink. Hij komt authentiek over door zichzelf als familieman te presenteren. Hij is natuurlijk zelf vader en opa, schrijft hierover columns in een tijdschrift, presenteert All You Need is Love en verschillende familieshows. Veel van de dingen die hij doet liggen in lijn met hoe hij zich presenteert en zorgen dus voor consistentie.

Kennis/expertise

Denk eens na over welke kennis  en vaardigheden jij bezit en hoe je deze kennis in de spotlights kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van goede dashboards, mooie presentaties, goede verhalenverteller, etc. Voor welke hulp kloppen mensen bij je aan? Is dit iets wat je bij je studie hebt geleerd, cursussen of door ervaring over de afgelopen jaren? Schrijf dit voor jezelf eens op, vraag het ook eens na bij collega’s en bedenk hoe dit je personal signature bepaald.

Pitch

Het laatste element is de pitch. Dit kan je vergelijken met de zakelijke elevator pitch, maar dan over jou als persoon. Hier komen alle voorgaande elementen in samen. Het is van belang dat je in je pitch de emotie aanspreekt. Een leuk voorbeeld om hiermee aan de slag te gaan is om te kijken naar de Archetypes van Jung. Welk archetype (of combinatie van archetypes) past bij jou en welke emotionele lading breng je met je mee. Werk je pitch uit op papier en laat hem ook door anderen lezen. Collega’s of vrienden kunnen je vaak positief op de goede weg brengen en met vernieuwende ideeën komen.

Tot slot

De samenhang tussen bovenstaande elementen maakt dat je een eigen personal signature maakt. Deze helpt je om je jezelf in de spotlights te plaatsen. Het zal je helpen om dieper de verbinding aan te gaan met anderen en jezelf sterker neer te zetten, zowel online als offline. Ga vanavond eens aan de slag met het maken van een pitch. Zorg hierbij vooral dat er consistentie in je boodschap zit en blijft dicht bij jezelf.

Communicatie
communicatie@intermedius.nl