Zeven tips voor uw eigen coronaplan

Zeven tips voor uw eigen coronaplan

De wereld verandert in 2020 sneller dan ooit. Was COVID-19 in 2019 nog een ver-van-je-bed epidemie in een onbekende Chinese provincie, inmiddels is de pandemie niet meer weg te denken in de anderhalvemetersamenleving, de anderhalvemetereconomie en binnenkort dus ook het anderhalvemeterbedrijf.

Het kabinet is duidelijk: zonder een goedgekeurd Coronaplan mogen sectoren niet open. ‘In een goed plan komen dingen die te maken hebben met afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloeding van klanten en leveranciers. […] Als je niet zo’n protocol hebt klaarliggen, kan ik me bijzonder moeilijk voorstellen dat je open kunt’, aldus de minister van Economische Zaken Wiebes. Een speciale commissie gaat de protocollen beoordelen waarna het kabinet stap voor stap bepaalt welke sectoren voldoende zijn voorbereid. Zij kijken daarbij ook naar voldoende toezicht en handhaving.

Elk bedrijf moet dus meewerken aan het sectorplan. Maar hoe zorgt u ervoor dat dit in uw bedrijf wordt gerealiseerd? Hieronder volgen zeven tips om dit snel, goed én structureel aan te pakken.

1. Werk als alliantie samen met uw sector én keten

Het is wellicht verleidelijk om alvast uw eigen maatregelen te treffen. Voorkom echter dat u onnodige investeringen doet die niet in lijn zijn met de goedgekeurde sectorplannen. Door als alliantie samen te werken kun je efficiënter en effectiever de maatregelen invoeren. Zeker in deze onzekere tijden is het cruciaal om slim te investeren. Doe dit óók in samenwerking met uw leveranciers en klanten: dit voorkomt dubbele maatregelen en vangt onvoorziene risico’s op. Lees hier hoe je het meeste uit een alliantie haalt.

2. Denk na over de lange termijn

De intelligente lockdown zal uiteindelijk worden afgebouwd, maar het Coronavirus – en wie weet welk ander virus – zal een permanente impact hebben op onze samenleving. De maatregelen kunnen grote gevolgen hebben voor uw capaciteit en strategie. Dit betekent dat u continu uw investeringen moet balanceren en plannen. Denk bij capaciteit niet alleen aan personeel, maar ook aan uw leveranciers, financiële middelen en de verdeling van werkruimte. Daarnaast moeten de maatregelen voor de lange termijn ontwikkeld worden. Kan uw bedrijf hiermee voor onbepaalde tijd op de been blijven?

3. Beheers Corona als een risico

Elk bedrijf gaat om met risico’s op haar bedrijfsvoering, werknemers en klanten. Het Coronaplan zal dus een onderdeel worden van uw risicomanagement, bestaande uit preventie en mitigatie. Neem de kosten voor risicopreventie alvast op in uw begroting. Voor risicomitigatie (als het risico zich heeft voorgedaan) kunt u een reservering opnemen óf een verzekering afsluiten.

4. Houd oog voor kansen

In deze onzekere periode is het logisch om alle investeringen te stoppen en de hand stevig op de knip te houden. Dit kan er echter voor zorgen dat u kansen mist die uw bedrijf juist uit de problemen kunnen helpen. De omslag naar thuiswerken kan bijvoorbeeld onverwachte voordelen met zich meebrengen als uw personeel de juiste middelen heeft. Het kan nu juist nuttig zijn om meer te investeren in projecten die goed met werken op afstand (digitaal) gerealiseerd kunnen worden. Kortom herprioriteer uw portfolio als u ziet dat er sneller/meer waarde gecreëerd kan worden door op digitale trajecten te focussen.

5. Communiceer met uw omgeving

In deze grote verandering is het belangrijk dat uw collega’s, leveranciers en klanten op de hoogte blijven van uw maatregelen en (on)mogelijkheden. Wees u er wel van bewust dat andere organisaties hetzelfde zullen doen. Zorg er dus voor dat u kort, krachtig en regelmatig communiceert.

6. Wees wendbaar

Wendbaarheid (agility) was al de trend in werkend Nederland. Maar deze bijzondere crisis die op maatschappelijk en economisch vlak ongekende impact heeft, onderstreept toch weer het belang van wendbaar zijn in je organisatie. Zo is nu al duidelijk te merken dat bedrijven die volledig uitgerust waren voor thuiswerken, redelijk snel en zonder al te veel schade kunnen blijven werken. Terwijl andere organisaties nog bezig zijn om het digitaal werken mogelijk te maken; wat veel kosten en inefficiëntie met zich meebrengt.

7. Deel de pijn

De maatschappelijke en economische impact van The Great Lockdown is gigantisch. De schattingen lopen uiteen en veranderen met de dag, maar de terugval in productiviteit wordt vergeleken met The Great Depression uit 1929 en zal waarschijnlijk de Kredietcrisis uit 2008 overschaduwen. Daarnaast is duidelijk dat de pijn vooral gevoeld wordt in de sectoren met veel menselijk contact zoals de horeca, retail en de transportsector. Deze pijn wordt gedeeld door middel van financiële regelingen (zie het overzicht van de overheid), maar ook onderling moeten klanten en leveranciers elkaar helpen. Durf kortom om hulp te vragen en wees coulant waar mogelijk.

Conclusie

Het maken van een Coronoplan voor de sector is slechts het begin van de implementatie voor uw bedrijf. Door dit gestructureerd en strategisch aan te pakken vergroot u de kans om deze crisis te doorstaan met uw klanten, leveranciers en concullega’s.

Wilt u uw organisatie snel omvormen tot anderhalvemeterbedrijf? Intermedius kan u helpen om uw Coronaplan te realiseren én uw strategie te borgen. Met onze expertise in portfoliomanagement helpen wij u om de juiste investeringskeuzes te maken. Dit doen wij door het besluitvormingsproces te stroomlijnen en te objectiveren. Wij maken graag tijd voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Menko Busch
Consultant Portfoliomanagement
Bob van den Engel
Sr. Consultant Portfoliomanagement
Communicatie
communicatie@intermedius.nl