4 effectieve manieren om jezelf te presenteren

4 effectieve manieren om jezelf te presenteren

Of je nu naar netwerkbijeenkomsten gaat, voor grote groepen moet spreken of een verkoopgesprek moet houden… Jezelf goed presenteren is een must! Je laat een indruk achter op anderen. En je wilt dat deze indruk verpletterend is toch?!

Ik ga elke maand naar de bijeenkomst van mijn netwerkclub CJB Rijnland. Dat vind ik leuk omdat ik daar in contact kom met andere ondernemers. Het is een combinatie van een club mensen die elkaar kent en verder helpt en nieuwe mensen die je nog kan leren kennen. Ik vind het leuk omdat ik er lekker kan kletsen en netwerken. Maar er zijn ook heel veel ondernemers die niet naar dit soort netwerkbijeenkomsten gaan. Omdat ze het spannend vinden, er tegenop zien of zichzelf geen houding weten te geven.

Het is als ondernemer ontzettend belangrijk om jezelf te laten zien en jezelf te presenteren. Daarom wil ik je in dit blog helpen wat van die presentatiedrempels weg te nemen. Ik zal 4 effectieve manieren om jezelf te presenteren laten zien.

1. Wees jezelf

Het klinkt misschien als het grootste cliché, maar in de praktijk houden zo weinig mensen zich hieraan. Mensen houden niet van gekunstelde contacten. Ze zoeken naar authenticiteit. Laat jezelf dan ook echt zien zoals je bent en doe je niet anders voor.

Jezelf goed presenteren begint met zelfkennis. Weet jij zelf al wie je bent en waar je voor staat? Als je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft kun je jezelf beter presenteren. Laat je niet gek maken door al die goedbedoelde adviezen over wat je allemaal wel en niet moet doen. Je zult merken dat als je het simpel en dicht bij jezelf houdt het presenteren een stuk gemakkelijker wordt.

Laat eerst alle foefjes achterwege en begin bij de vraag wie jij bent! Stel deze vraag aan jezelf en presenteer jezelf aan jezelf. Veel van jezelf he?! Nog meer weten over jezelf leren kennen? Met deze 3 vragen vergaar je meer zelfkennis.

2. Storytelling

Vind je het lastig om een samenhangend verhaal te vertellen? Of bestaat jouw materie uit droge stof waar mensen moeilijk naar kunnen luisteren? Dan kan het heel goed werken om jouw presentatie in een verhaal te gieten. Dat is niet ingewikkeld als je een persoonlijk en herkenbaar onderwerp kiest.

Wanneer je een onderwerp vindt waar je zeer gepassioneerd over bent is een presentatie geven ook ineens een stuk makkelijker. Als je werk je passie is, (gefeliciteerd, lekker bezig!) maar de stof is te ingewikkeld, werkt het goed om een onderwerp te kiezen dat mensen beter herkennen. Iets dat ze in hun dagelijkse leven tegen komen.

De truc is om parallellen te trekken tussen het zakelijke onderwerp en jouw passie. Iedereen heeft een favoriet onderwerp. Ga maar eens na. Ook hier komt een stuk zelfkennis om de hoek kijken. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat doe je het liefst? Waar kan je uren over praten of bij welke activiteit verlies je volledig de tijd? Door parallellen te trekken komen onderwerpen tot leven.

Doordat je alles in een verhaal giet wordt het automatisch ook makkelijker om alles te onthouden. Nooit meer stress of je onderdelen van je verhaal vergeet! Zo hielp ik laatst iemand die een gastles over beveiliging moest geven. Hij wist niet zo goed hoe hij dit moest aanpakken. Toen we keken naar zijn grote passie fitness, kwamen we al snel tot een gestroomlijnd en logisch verhaal over trainen, doorzetten, een plan maken, je aan je plan houden, rustmomenten inplannen. Plotseling kon hij alle onderwerpen aan elkaar rijgen.

3. Elevator pitch

Je hebt er vast wel eens over gehoord: Je verhaal vertellen binnen 1 minuut alsof je in de lift staat met een mogelijke klant of opdrachtgever. Het doel is om de persoon tegenover je in een korte tijd te prikkelen om meer over je te weten te komen of zelfs een afspraak met elkaar te maken.

Een goede elevator pitch is essentieel om te hebben!

In mijn ogen moet iedere ondernemer in staat zijn om in 1 minuut te vertellen wie hij is en wat hij doet. Kan je dit niet, dan is je verhaal te lang en te onduidelijk. Mensen onthouden gemiddeld maar 10% van wat je vertelt. Als je in het kort kunt vertellen wat je doet is een uitgebreide presentatie ook een stuk makkelijker

Past jouw verhaal niet in 1 minuut? Dan zul je moeten schrappen. Schrap net zo lang tot je verhaal kort en krachtig genoeg is. Ga nu eens testen met deze tekst. Je komt vaak genoeg in situaties waar mensen vragen wat je doet. Denk aan verjaardagen, borrels en klantgesprekken.

Bonustip: Doordat je elevator pitch kort en krachtig moet zijn, werkt deze ook goed als basis voor je biografie op social media.

4. Presentatievaardigheden

Oké, als je echt een stap verder wilt gaan of meer zekerheid zoekt dan is een investering in je presentatie vaardigheden een aanrader. Goed presenteren is een vak. En een vak vereist kennis en kunde. Wanneer je meer kennis hebt over het vak presenteren zul je merken dat de kunde ook groeit!

Presenteren kun je leren. Ja, jij ook!

Er zijn legio presentatie trainingen. Je kunt er vast een vinden die bij jou past. Ik geef zelf geen presentatie trainingen die op vaardigheden zijn gericht. Zoals je misschien inmiddels wel van mij weet richt ik me meer op het persoonlijke aspect achter zaken. Voor nu zal ik toch de belangrijkste presentatie vaardigheden met je delen:

  • Bereid je presentatie goed voor en oefen voldoende
  • Stem je presentatie af op je publiek
  • Spreek kort en bondig (denk aan de elevator pitch)
  • Maak contact en zoek interactie
  • Bouw je presentatie op

Jezelf presenteren durf je het aan? Begin echt bij jezelf. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Koester je kwaliteiten en talenten en leer deze inzetten om jezelf te presenteren.

Dit artikel is geschreven door Ruben Klerkx.

Communicatie
communicatie@intermedius.nl