Lesje militair leiderschap

Lesje militair leiderschap

Leiding geven, hoe doen ze dat in het leger? Directeuren, managers en teamleiders zaten gisteren op het puntje van hun stoel om het te horen van generaal Tom Middendorp. De Commandant der Strijdkrachten gaf inzicht in de werkwijze van Defensie tijdens de masterclass Militair Leidinggeven aan de Nyenrode Business University.

Generaal Middendorp spreekt de studenten toe.
“Stel: u wilt een filiaal openen in een ander land. Er is vraag naar uw product, maar de concurrentie is vijandig en u moet binnen enkele maanden winstgevend zijn. Ik denk dat u zich dan wel even achter de oren krabt”, hield generaal Middendorp zijn gehoor voor. “Voor ons is het dagelijkse realiteit.”

Mensenlevens
De Commandant der Strijdkrachten trok in zijn betoog parallellen tussen het bedrijfsleven en het krijgsbedrijf. De ‘uitdagingen’ van de manager en de militaire leidinggevende zijn vergelijkbaar, zo stelde hij. Met 1 cruciaal verschil: “Bij ons gaat het niet om winst of verlies, maar om mensenlevens.”

Niveau’s van leidinggeven
Middendorp stond stil bij de verschillende niveau’s waarop militairen leiding geven en ontvangen. Allereerst het tactische niveau waarop een pelotons- of compagniescommandant opereert. De bekende boots on the ground in Uruzgan. Het operationele niveau, zoals dat van de commandant van de F-16 taskforce die wordt ingezet boven Irak. En het operationeel-strategische leiderschap in een complexe multinationale inzet zoals de Minusma-missie in Mali.

Speerpunten
Middendorp formuleerde 5 speerpunten in leidinggeven:

  1. Communicatie. “Schep duidelijkheid en geef richting. Wees daarbij eerlijk en maak het waar.”
  2. Leiderschap begint bij jezelf. “Herken je kracht, schaaf aan je zwakke punten.”
  3. Investeer in je team. “De basis voor een geoliede machine in een missiegebied leg je in de voorbereiding.”
  4. “Heb hart en wees hard”. Toon betrokkenheid, sta voor je mensen, maar ben ook duidelijk op momenten dat het erop aankomt. En durf ook eisen te stellen.
  5. Reflectie. “Houd feeling met wat er leeft en sta open voor andere ideeën.”

 

www.novitas.mobi

Anne Hendriksen
anne.hendriksen@intermedius.nl