8 grote leiders

8 grote leiders

Wat maakt een leider groot? Wij hebben intern een rondvraag gedaan naar welke leiders men als voorbeeld ziet. Het is een uiteenlopende en inspirerende lijst geworden.

1. EBERHARD VAN DER LAAN

“Velen met mij prezen de authentieke leiderschapsstijl van de onlangs overleden burgermeester Eberhard van der Laan. Ik denk dat het grootste kenmerk van zijn leiderschap is dat hij heel helder en duidelijk was in zijn communicatie en nergens omheen draaide. Tegelijkertijd was hij is staat om verbinding te leggen tussen tegengestelde partijen. Zo ontving hij in 2013 de Machiavelli prijs vanwege zijn heldere communicatie. Hij creëerde de ruimte waarin partijen met tegengestelde belangen zich vrij en veilig voelden om tot een overeenstemming te komen. Dat is een groot kwaliteit als bestuurder, zonder dat hij ooit zijn eigen principes uit het oog verloor.” – Eveline Smit

 

2. OPRAH WINFREY

“Oprah is een ontzettend veelzijdige vrouw. Ze is als zwarte vrouw niet bang nieuwe dingen op te pakken, en vaak wordt het ook nog een groot succes! Ze heeft het vrouwelijk ondernemerschap naar een nieuw niveau getild. “Do the one thing you think you cannot do. Fail at it. Try again. Do better the second time. The only people who never tumble are those who never mount the high wire.”” – Diane Dros

 

3. JESSE ITZLER

“Hij is een voorbeeld leider en iemand die mij inspireert anders naar het leven te kijken! Voornamelijk zijn idee “building your life resume” staat mij aan!” – Maurice van Buren

 

4. WIM KOK

“Achteraf bezien onze laatste echte staatsman. Hij heeft het werkgevers- en werknemersbelang in Nederland met elkaar weten te verbinden en wist ook goed om te gaan met gevoelige kwesties zoals de verloving van Willem Alexander en Maxima en de moord op Pim Fortuin. Op zulke momenten straalde hij kracht uit en wist het land te verbinden. En lef had hij ook nog. Hij schoof ongevraagd aan bij de G7 top. Hij steekt daarmee statig af tegen het gedrag van veel van de huidige politieke leiders in binnen en buitenland.”- Dirk Schmidt

 

5. BRUCE SPRINGSTEEN – The Boss

“Bijzonder hoe iemand groots en klein kan zijn. Als een verhalenverteller die emotioneel inspireert over de weg van het leven. Of als een podiumbeest die samen met band de energie in het stadion stampt.  Voor mij een inspirerend leider om het beste uit het leven te halen!” – Martijn Dijkema

 

6. BOYAN SLAT – The ocean cleanup

“Groot doorzettingsvermogen. Laat zich niet uit het veld slaan door wat tegenslagen. Weet mensen mee te krijgen in zijn ideeën. Hij heeft een visie en gaat daarvoor. Alles wat hij al heeft bereikt op z’n jonge leeftijd is indrukwekkend!” – Anne Hendriksen

 

7. DONALD TRUMP

“I love to hate him, maar op een punt krijgt hij mijn respect en dat is hoe hij zich opstelt in de handelsoorlog. Hij speelt het keihard en ontregelt iedereen. Dat is niet leuk, maar hij bereikt op dit punt volgens mij wel zijn doelen.” – Dirk Schmidt

 

8. WILLEM DREES

“Willem Drees ook wel bijgenaamd ‘Vadertje Drees’. Los van politieke voorkeuren was hij bij uitstek dé leider die Nederland na de Tweede Wereldoorlog in een politiek, sociaal en economisch complexe tijd heeft geleid en ontwikkeld naar een volgende fase. Hij heeft de kunst verstaan om zowel grote financieel-economische alsook sociale verbeteringen door te voeren. Altijd oog voor de mens en de verschillende nationale en internationale belangen. En typerend voor visionair leiderschap: hij gaf in de jaren ’50/60 al aan de verzorgingsstaat betaalbaar moest blijven en mee moest groeien met sociaal-demografische ontwikkelingen…!”– Robin Dorsman

Diane Dros
diane.dros@intermedius.nl