Nieuwsbrief Intermedius oktober 2018

Nieuwsbrief Intermedius oktober 2018

Leiderschap anno nu

We zijn een organisatie waar gelijkwaardigheid, teamwerk en harmonie belangrijke waarden zijn. Met gelijkwaardigheid bedoelen wij dat ieder gelijk is als mens. Vanuit dit perspectief zien wij ook leiderschap. Een effectieve leider ontstaat vanuit wij. De groep is leidend waar de leider een onderdeel van is. Een leider zonder acceptatie van de groep kan geen leider zijn omdat hij niks te leiden heeft. Leiderschap is een rol en geen unieke persoon met unieke eigenschappen die in alle gevallen de leider is. Het is een (tijdelijke) rol. Maurice van Buren en Diane Dros gaan hier dieper op in, in hun artikel over leiderschap. Zij stellen dat er niet één ultiem type leiderschap is, en dus ook niet één ultiem type leider. De kracht zit juist in de wendbaarheid, inspelen op het type mens in de organisatie, de cultuur maar zeker ook de diverse situaties waarin we verkeren bij het uitvoeren van ons dagelijks werk. Martijn Dijkema koppelt leiderschap aan de mogelijkheid om als organisatie wendbaar te zijn.  Een leuk vervolg op zijn eerste artikel dat in juni verscheen. Vanuit de praktijk hebben we Marja van Strien geïnterviewd. Ze heeft veel ervaring met veranderprocessen op het snijvlak van mens en techniek. Hoe heeft zij haar teams geleid?

Ook deze nieuwsbrief zit weer vol met stof om over na te denken. Heel veel leesplezier!

Lees de volledige nieuwsbrief hier.

Tags:
Anne Hendriksen
anne.hendriksen@intermedius.nl