Terugblik BPUG seminar 2018

Terugblik BPUG seminar 2018

Natalie Kalkhoven is dinsdag 5 juni op het BPUGseminar 2018 geweest en deelt haar bevindingen. 

Dit jaar stond het seminar in het teken van People, Plan it en Profit. Ik ben gestart met de de key-note spreker waarna iedereen z’n eigen programma voor die dag kon samenstellen. Wilde je meer te weten komen over people, liever over profit… of toch juist over sustainability? Je ziet dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de maatschappij. Dit heeft ook zeer zeker z’n uitwerking op portfolio’s van bedrijven.

Start van de dag

Een voor mij pakkende spreker was Jeroen Scheer van Alliander. Hij sprak over de verschuivende energievoorziening in de maatschappij van centraal naar decentraal, maar wel decentraal connected. Alliander moet dus heel zijn bestaansrecht verschuiven van traditioneel betrouwbare energiemaatschappij naar IT bedrijf, waarin duurzaamheid centraal staat. Ook Judith Manshanden van Orenda Company ziet een verschuiving bij organisaties. Organisaties zijn niet langer meer sec op financiële winst gefocust, maar op een hoger gedefinieerd doel. Dit liet zij heel mooi zien in een voorbeeld van water. Join the Pipe versus Nestlé. Join the Pipe heeft als droom om de langste waterleiding te bouwen om zo iedereen ter wereld te voorzien van schoon water. Winst maken is ondergeschikt geworden aan dat doel. Echter als dit doel niet wordt doorleefd op de werkvloer, dan handelt niemand daar ook naar. Daarom is het als bedrijf belangrijk om het business- en aansturingsmodel te synchroniseren, zodat iedereen dezelfde taal spreekt.

De waarheid

Een sessie die hier wat gerichter op inging was de workshop van mijn collega’s Diane Dros en Niels Udo: De meervoudige versus de enkelvoudige waarheid!? Zij lieten ons in een zeer interactieve sessie beleven dat iedereen een andere waarheid heeft en dat iedereen een eigen kijk op waarheid of waarde heeft. Aan de hand van een spelvorm ‘de blije baby’ werd ons gevraagd om in groepjes te bepalen welke waardes de baby blij maakt. Je zag dat iedereen dit vanuit zijn of haar persoonlijke overtuiging deed. Nadat wij bepaalde overtuigingen hadden meegekregen vanuit Intermedius, werd het bepalen van deze waardes ineens een stuk makkelijker! Het is dus als bedrijf van belang om overtuigingen of de strategie duidelijk te communiceren. Teams kunnen zo de juiste keuzes maken om zo veel mogelijk waarde te leveren aan het hoger doel, namelijk die van het bedrijf en niet vanuit persoonlijke overtuiging. Vooruitkijken is hierbij erg belangrijk; worden die waarde gerealiseerd die we dachten te realiseren.

Het was een heerlijk afwisselende dag vol met boeiende sprekers. Ik heb energie gekregen van alle deelnemers en de sprekers. Tot volgend jaar!

Natalie Kalkhoven
natalie.kalkhoven@intermedius.nl